Politiku bez peněz dělat nelze

10. 10. 2011 11:56:20
Jednotlivé politické strany se pomalu začínají připravovat na blížící se krajské volby. V rámci stranických struktur ODS to znamená, že probíhají místní a oblastní sněmy a pomalu se tak začínají profilovat jednotliví kandidáti. V rámci tohoto běžného vnitrostranického života je třeba se více zamyslet právě nad financováním politických stran napříč celým politickým spektrem.

Peníze, politika a ekonomika

Zajištění transparentního financování politických stran a probíhajících kampaní, je problém, se kterým se potýkají všechny demokratické země. Liberální demokracie vznikala a vyvíjela se spolu s tržním hospodářstvím. Politika a ekonomika se tak vždy vzájemně ovlivňovaly a reagovaly na sebe.


Instituce obecně, včetně těch politických, však nezaznamenaly v posledních letech takové změny, jako oblast ekonomiky a trhů, která se výrazně globalizovala. Došlo k zeslabení role státu, politických stran a volitelných orgánů. Naopak se zintenzivnil ekonomický vliv a síla trhů. Je to pak například Mezinárodní měnový fond či ratingové agentury, které sice nepatří mezi demokraticky zvolené instituce, ale velmi ovlivňují chování jednotlivých států. Globalizaci se nám zřejmě zastavit nepodaří. O to větší důraz je však třeba klást na vytvoření určitých pravidel. Pravidel, která umožní institucím, politickým stranám a politikům obstát v tomto globálním prostředí. Neboť to jsou právě oni, kteří nesou politickou odpovědnost, nikoli ratingové agentury.

Veřejný zájem a sankce

Představa existence politiky bez peněz je v současné době naivní. Jedno bez druhého prostě neexistuje. Cílem politiky a politiků je především prosazování veřejných zájmů ve veřejném prostředí. A tento prostor je nutné regulovat stanovením jasných pravidel. A v případě jejich porušení musí následovat sankce.
ODS s cílem zvýšit transparentnost financování volebních kampaní navrhuje například zcela zakázat anonymní politické kampaně a zveřejňovat podrobné zprávy o volební kampani, seznamu umístění billboardů a výčtu všech dárců politickým stranám na internetu.

Do budoucna je třeba vybilancovat vztah peněz a politiky, aby ekonomika a tržní síly zcela nepohltily politiku. Příliš velká závislost politických stran na státu, na finančních zdrojích od dárců a filantropů či členských příspěvcích není žádoucí. Nalezení stavu rovnováhy tak bude podstatnou a nezbytnou skutečností. Učinit politické instituce stabilnější a odolnější v prostředí tržní globalizace nebude vůbec jednoduché. Pro jejich přežití to však bude zcela zásadní.

Autor: Miroslav Jeník | pondělí 10.10.2011 11:56 | karma článku: 7.66 | přečteno: 643x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 8.33 | Přečteno: 138 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.82 | Přečteno: 331 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 234 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 652 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 530 | Diskuse
Počet článků 34 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 806
Ekonom a politik

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...