Dle MPSV spasí nezaměstnané agentury práce

6. 05. 2013 15:17:29
O politiku zaměstnanosti se na MPSV dlouhodobě nikdo nezajímal, ležela ladem a stranou zájmu. Minulé vedení mělo plné ruce práce s IT zakázkami a to současné pak s hašením tohoto problému. Růstem nezaměstnanosti a nebezpečím z toho plynoucího se MPSV bohužel nezabývalo.

Pokud tedy nepočítáme změnu metodiky výpočtu míry nezaměstnanosti od nového roku. Počátkem letošního roku nám totiž právě z tohoto důvodu míra nezaměstnanosti zázračně poklesla na 8%. S užitím metodiky platné ještě v roce 2004 by však míra nezaměstnanosti činila neuvěřitelných 12%.

V poslední době MPSV konečně začíná nabízet jakési řešení této situace. Jedná se však o řešení účelové v podobě dotací, které přispěje tak maximálně k dalšímu zamaskování problému a v horším pak k deformaci trhu práce. Vždyť ze sedmi bodového programu MPSV v boji s nezaměstnaností nekřičí nic více než slovo dotace.

Předáním práce MPSV agenturám práce se ministerstvo zbavuje pouze dalšího dílu své odpovědnosti. Místo vyřešení situace s rostoucí mírou nezaměstnanosti, je tak problém delegován dál. Nápad je to možná hezký, že pokud agentura najde práci na plný úvazek pro dlouhodobě nezaměstnaného a ten si práci šest měsíců udrží tak dostane odměnu. Ale kdo dnes zaměstná člověka dlouhodobě stojícího mimo pracovní trh a hned na dobu neurčitou?

Nekoncepčnost tohoto kroku pak vidím i ve světle úsilí o pružnější a flexibilnější trh práce. Ve sněmovně se přijímá zákon umožňující opětovné řetězení pracovních smluv. Řetězení pracovních smluv na dobu určitou má pomoci zejména sezónním pracovníkům ve stavebnictví a zemědělství. Dále je zde zcela jednoznačná snaha o podporu vzniku částečných pracovních úvazků a dalších atypických úvazků. MPSV však chce, aby pracovní agentury umisťovaly dlouhodobě nezaměstnané a to hned na dobu neurčitou.

Předkládaná opatření MPSV jistě vypadají dobře na papíře. Nad jejich faktickým plněním, efektivitou a reálností však visí nejeden otazník. MPSV se o politiku zaměstnanosti dlouhodobě nestaralo a teď nás svými tiskovými zprávami s pohádkovými scénáři chce ujistit o opaku.

Skutečnost je taková, že o jedno pracovní místo se uchází až 30 nezaměstnaných. Znepokojujícím tempem roste míra nezaměstnanosti zejména mezi mladými lidmi, která koncem roku 2012 v ČR dosahovala 18%, tedy téměř 100 000 nezaměstnaných ve věku do 25 let. Těmito problémy by se mělo MPSV efektivně zabývat a přestat s nesmyslným udělováním dotací či požadavků na zaměstnání dlouhodobě nezaměstnaných na dobu neurčitou.

Autor: Miroslav Jeník | pondělí 6.5.2013 15:17 | karma článku: 17.29 | přečteno: 787x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 10.65 | Přečteno: 103 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.84 | Přečteno: 280 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 481 | Diskuse
Počet článků 34 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 806
Ekonom a politik

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...