Fotbalové osvěžení

V poslední době již dlouho nic nerozhýbalo a neprobudilo Evropany k aktivitě tak jako fotbalové EURO 2012. Na mysli mám aktivitu pozitivní. Nadšení a radost, která je nefalšovaná a společná všem fotbalovým fanouškům, je v této době a v tomto počasí opravdu osvěžující. Atmosféra nespokojenosti a problémů jako by byla přinejmenším na chvíli zapomenuta.

Hraje se o víc než o medaile

Řecko, země nejvíce spojovaná s krizí a s největšími dluhy státního rozpočtu, vybojovalo nad Ruskem postup do čtvrtfinále. Bojovný duch Řeků se však projevil nejen na hřišti, ale i na domácí politické scéně. Řekové v předčasných volbách dali jasně najevo vůli jít proevropskou cestou a ochotu pokračovat v úsporné a reformní politice.

Spolu s Řeky jsme postoupili i my Češi zcela nečekaně z prvního místa. Předčasné volby se u nás nekonají, úsporná opatření a reformy provádíme i bez tlaku a dohledu EU a MMF přesto načerpat energii potřebujeme my i a naše ekonomika. Je tedy dobře, že zápas pokračuje.

Portugalsko, Španělsko a Itálie země, které v Evropě patří po Řecku mezi ty nejvíce zadlužené, také postupují a zažívají euforii fotbalového mistrovství. Tamní pracovní trh a jeho účastníci však k euforii mají zřejmě hodně daleko. Nezaměstnanost dosahuje závratných čísel a trh práce ovládla skepse. Ale hrajeme dál.  

Další postupující zemí je Francie, která se nám po nedávných prezidentských a parlamentních volbách politicky otočila doleva. Francie v čele s novým vedením plánuje nastartovat ekonomický růst. Se zvědavostí očekávám její další zápas. Uvidíme kličky a růst výkonu i u hráčů na hřišti?  Postupuje i Anglie, která v současnosti připravuje opatření na podporu likvidity v bankovním sektoru. Na hřišti si však její hráči budou muset pomoci sami. Snad to zvládnou.

Německo, vítěz skupiny a evropský motor, zažívá v porovnání s ostatními snad až neuvěřitelné období. Německu se daří na hřišti i ekonomicky, prostě vše do čeho kopne. Ale přejme mu to, protože dokud kope Německo, kope celá Evropa.

Vítězi jsme všichni

Stejně jako hráči kolikrát zápasí na hřišti s merunou, pereme se i my všichni s finanční krizí a dluhy státních rozpočtů. Mistrovství bude mít svého vítěze, o tom nepochybuji. Z boje s krizí a dluhy však věřím, že vyjdeme jako vítězové všichni společně. A jestli je to právě EURO 2012, které nás sblíží, dodá nám odvahy a odhodlání pak díky za něj.

Co bude, až EURO 2012 skončí? No přeci, v červenci začnou letní olympijské hry v Londýně. Věřím, že velká dávka sportu v těchto měsících bude mít blahodárné účinky pro celou Evropu. A stejně jako sport formuje naše těla, zformuje i Evropu. Možná se ještě trochu zapotíme, ale do cíle společně doběhneme.

Autor: Miroslav Jeník | čtvrtek 21.6.2012 14:01 | karma článku: 7,62 | přečteno: 598x
  • Další články autora

Miroslav Jeník

Zn. Mladí a nezaměstnaní

11.6.2012 v 10:06 | Karma: 8,94

Miroslav Jeník

Evropské bitevní politické pole

15.5.2012 v 20:09 | Karma: 11,23
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 806x
Ekonom a politik

Seznam rubrik