Evropské energetické nároky rostou

2. 07. 2012 9:47:35
Tradičné zdroje energií nám docházejí rychleji než bychom si přáli a naopak poptávka po energiích nám stoupá rychleji, než jsme připraveni zvládnout. Stále však musíme garantovat stabilní a kontinuální dodávky elektřiny. Za ceny, které jsou nejen přijatelné pro domácnosti, ale i pro průmysl. Cesta pokusů a omylů v energetice neexistuje. Riskovat ztrátu konkurenceschopnosti (či nespokojené domácnosti) je v této době až příliš nebezpečné.

Jak tedy zajistíme stabilní dodávky energií, když zdroje docházejí a poptávka roste? K snížení standardu opravdu nikoho nepřesvědčíme. Pouze bychom zbytečně vynaložili naši energii. A tou opravdu plýtvat nelze.

Problémy jsou sdílené

Evropská energetická politika je stále v rukou jednotlivých evropských států. Rozhodnutí každého státu však samozřejmě ovlivní své okolí. Skutečnost, že se Německo rozhodlo vzdát jádra, ovlivňuje i nás. Německé zaměření na obnovitelné zdroje rozkolísalo německou rozvodnou síť a v podobě problémů s přetoky energií zasáhlo i Českou republiku a Polsko. Zde se ukazuje, jak nutná je koordinace a spolupráce zemí.

Na rozdíl od Německa Česká republika s jádrem v budoucnosti i nadále počítá. V rámci výstavby nových bloků Temelína je však připravena vést s Německem a dalšími zeměmi otevřenou diskusi. Vždyť naše jaderné elektrárny splňují ty nejpřísnější mezinárodní standardy. Jaderná energie je součástí české energetické politiky.

Jeden zdroj úspěch nezaručí

Chceme-li, aby si Česká republika i do budoucnosti udržela nízkou míru energetické dovozní závislosti, tak jistě není rozumné spoléhat se pouze na jeden zdroj energie. Zdroje je třeba diverzifikovat. Vedle jaderné energie, uhlí či plynu nelze opomenout ani obnovitelné zdroje energie. Úplné odmítání některých zdrojů energie či naopak jejich přílišné upřednostnění nás energeticky spíše oslabí, než posílí. V rámci obnovitelných zdrojů energie se zatím České republice nepodařilo nalézt optimum. Od přemrštěné podpory v oblasti fotovoltaiky v letech 2009-2011 po nyní navrhovaný konec podpory obnovitelných zdrojů energie. Věřím, že bude nalezen přijatelný kompromis.

K tomu, aby se tak stalo a aby energie z obnovitelných zdrojů dlouhodobě zaujala své místo v rámci českého energetického mixu, bude třeba investovat do české přenosové sítě. Do budoucna tak Česká republika plánuje do její modernizace investovat 50-60 mld. Kč.

Univerzální řešení?

Univerzální energetický mix neexistuje. Potřeby a možnosti každé země jsou jiné. Vhodný energetický mix dle svých potřeb by si měla být schopna nakombinovat každá země sama. Hlavně nic neopomenout. Poté musí přijít vůle k vzájemné spolupráci, důraz na odpovědnost a solidaritu a konečně i schopnost koordinace jednotlivých energetických mixů.

Autor: Miroslav Jeník | pondělí 2.7.2012 9:47 | karma článku: 8.15 | přečteno: 779x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 203 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.52 | Přečteno: 340 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 98 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.72 | Přečteno: 562 | Diskuse
Počet článků 34 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 806
Ekonom a politik

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...