Miroslav Jeník

Evropské energetické nároky rostou

2. 07. 2012 9:47:35
Tradičné zdroje energií nám docházejí rychleji než bychom si přáli a naopak poptávka po energiích nám stoupá rychleji, než jsme připraveni zvládnout. Stále však musíme garantovat stabilní a kontinuální dodávky elektřiny. Za ceny, které jsou nejen přijatelné pro domácnosti, ale i pro průmysl. Cesta pokusů a omylů v energetice neexistuje. Riskovat ztrátu konkurenceschopnosti (či nespokojené domácnosti) je v této době až příliš nebezpečné.

Jak tedy zajistíme stabilní dodávky energií, když zdroje docházejí a poptávka roste? K snížení standardu opravdu nikoho nepřesvědčíme. Pouze bychom zbytečně vynaložili naši energii. A tou opravdu plýtvat nelze.

Problémy jsou sdílené

Evropská energetická politika je stále v rukou jednotlivých evropských států. Rozhodnutí každého státu však samozřejmě ovlivní své okolí. Skutečnost, že se Německo rozhodlo vzdát jádra, ovlivňuje i nás. Německé zaměření na obnovitelné zdroje rozkolísalo německou rozvodnou síť a v podobě problémů s přetoky energií zasáhlo i Českou republiku a Polsko. Zde se ukazuje, jak nutná je koordinace a spolupráce zemí.

Na rozdíl od Německa Česká republika s jádrem v budoucnosti i nadále počítá. V rámci výstavby nových bloků Temelína je však připravena vést s Německem a dalšími zeměmi otevřenou diskusi. Vždyť naše jaderné elektrárny splňují ty nejpřísnější mezinárodní standardy. Jaderná energie je součástí české energetické politiky.

Jeden zdroj úspěch nezaručí

Chceme-li, aby si Česká republika i do budoucnosti udržela nízkou míru energetické dovozní závislosti, tak jistě není rozumné spoléhat se pouze na jeden zdroj energie. Zdroje je třeba diverzifikovat. Vedle jaderné energie, uhlí či plynu nelze opomenout ani obnovitelné zdroje energie. Úplné odmítání některých zdrojů energie či naopak jejich přílišné upřednostnění nás energeticky spíše oslabí, než posílí. V rámci obnovitelných zdrojů energie se zatím České republice nepodařilo nalézt optimum. Od přemrštěné podpory v oblasti fotovoltaiky v letech 2009-2011 po nyní navrhovaný konec podpory obnovitelných zdrojů energie. Věřím, že bude nalezen přijatelný kompromis.

K tomu, aby se tak stalo a aby energie z obnovitelných zdrojů dlouhodobě zaujala své místo v rámci českého energetického mixu, bude třeba investovat do české přenosové sítě. Do budoucna tak Česká republika plánuje do její modernizace investovat 50-60 mld. Kč.

Univerzální řešení?

Univerzální energetický mix neexistuje. Potřeby a možnosti každé země jsou jiné. Vhodný energetický mix dle svých potřeb by si měla být schopna nakombinovat každá země sama. Hlavně nic neopomenout. Poté musí přijít vůle k vzájemné spolupráci, důraz na odpovědnost a solidaritu a konečně i schopnost koordinace jednotlivých energetických mixů.

Autor: Miroslav Jeník | karma: 8.15 | přečteno: 779 ×
Poslední články autora