Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaderná energie garantuje stabilní dodávky elektřiny

V Evropě se již příliš dlouho hovoří o společné energetické koncepci a o nutnosti spoluzodpovědnosti. Doposud však bez hmatatelných výsledků. Podobně jako se dlouho neřešily otázky předlužených státních rozpočtů některých států EU, nyní se odkládají i nepříjemné energetické otázky ohledně budoucích zdrojů energie a přenosových soustav. Zadluženým státům byla se značným zpožděním naordinovaná terapie úspor. Oblast energetiky je však mnohem složitější a komplexnější. Elektrárnu v případě potřeby nepostavíme ze dne na den. Pro výstavbu elektrárny je potřeba několik let plánovacího, schvalovacího a testovacího procesu. Z tohoto pohledu lze aktuálně předloženou vládní energetickou koncepci ocenit jako prozíravý dokument.

Na cestě k soběstačnosti

Na výsledku v podobě stabilních dodávek elektřiny za přijatelné ceny se jistě shodneme všichni napříč politickým spektrem, i spolu s nejrůznějšími zájmovými sdruženími. To co nás rozděluje, jsou názory na konkrétní kroky, které k dosažení tohoto cíle povedou. Ministerstvo průmyslu a obchodu si jako prostředek k dosažení tohoto cíle zvolilo jadernou energii, jejíž podíl v energetickém mixu má v roce 2040 vzrůst na 30-35%. Ministerstvem aktualizovaná Státní energetická koncepce dále počítá s postupným uzavíráním dosluhujících tepelných elektráren a samozřejmě s využitím všech druhů zdrojů energie ve zdrojovém mixu včetně energie z obnovitelných zdrojů.

Česká republika tak má velkou ambici dosáhnout ve výrobě elektrické energie soběstačnosti. Právě jaderná energie nám tuto nezávislost umožní. Již nyní jsou posuzovány nabídky na stavbu dvou nových bloků jaderné elektrárny Temelín a na významu tomuto projektu přidávají i vedoucí představitelé státu, jak dokládá i červencová návštěva prezidenta Václava Klause v jižních Čechách.

Energetické koncepce většiny evropských států počítají v budoucnosti s dovozem elektrické energie. Bohužel už však neříkají, odkud budou tuto elektřinu dovážet. Česká republika volí nejen jádro, ale spolu s ním zejména energetickou nezávislost postavenou na reálném základě.

Vícenáklady musí nést dodavatelé

O stavbu nových bloků jaderné elektrárny Temelín se ucházejí tři dodavatelé a to konkrétně z USA, Francie a Ruské federace. Rozhodujícím kritériem v rámci stavby těchto bloků Temelína bude stanovení maximální a konečné ceny, aby se zabránilo předražení celé zakázky. Na celém světě jsme totiž svědky toho, že se stavby jaderných elektráren postupně prodražují. Bude na státu a jeho zodpovědných zástupcích, aby zajistili, že náklady nad stanovenou cenu ponese dodavatel zakázky.

Česká republika si v tuto chvíli zvolila jako hlavní přístupovou cestu k energii jádro. V žádném případě to však neznamená, že se zříká dalších, například obnovitelných zdrojů. Finální řešení musí být vyvážené a komplexní a teze v aktuálně diskutované energetické koncepci k takovému řešení jednoznačně směřují.

Autor: Miroslav Jeník | středa 15.8.2012 11:00 | karma článku: 13,70 | přečteno: 750x
  • Další články autora

Miroslav Jeník

Perné léto evropských lídrů bojujících s nezaměstnaností

Dosud nejednotný postup v boji s nezaměstnaností mladých lidí se v uplynulých týdnech pokusila EU změnit. Prvním na pořadu bylo setkání evropských lídrů v Bruselu, které se zabývalo rozpočtem EU a finanční pomocí pro boj s nezaměstnaností mladých lidí. Poté na pozvání Angely Merkelové zavítali evropští lídři do Berlína, na konferenci věnující se výhradně nezaměstnanosti mladých.

2.8.2013 v 8:44 | Karma: 6,23 | Přečteno: 192x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Jeník

Lidé nad padesát let jsou pro své zaměstnavatele přínosem

Při pohledu na statistiky nezaměstnanosti mě v první řadě znepokojuje pohled na rostoucí míru nezaměstnanosti mladých lidí. Ti jsou naší budoucností, ale jejich perspektiva bez pracovního uplatnění není nijak růžová. Je tak zcela přirozené, že pozornost Evropy se nyní soustředí právě na tuto skupinu nezaměstnaných. V tabulkách se statistikami ale oči sklouznou ještě k jiné věkové kategorii, a to k osobám starším 50 let.

24.7.2013 v 16:19 | Karma: 18,81 | Přečteno: 771x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Jeník

Zabraňme vzniku ztracené a frustrované generace

Vysoká míra nezaměstnanosti již nějaký čas trápí Českou republiku. V důsledku krize a celkového hospodářského útlumu není v ČR dostatek pracovních míst. O jedno pracovní místo se uchází až 30 nezaměstnaných. A jednou z nejvíce postižených skupin, která trpí důsledky krize, jsou pak mladí lidé.

27.5.2013 v 13:52 | Karma: 16,78 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Jeník

Českého podnikatelského ducha probudíme v inkubátoru

Ministryně práce a sociálních věcí Müllerová představila svůj plán v boji s nezaměstnaností. Jeho součástí má být mimo jiné až osmdesátitisícová injekce začínajícím podnikatelům. Určitě podstatná část z těchto sedmi miliard korun, které má ministerstvo na boj s nezaměstnaností k dispozici, lze podle mého názoru využít smysluplněji – například jejich nasměrováním do činnosti a podpory tzv. podnikatelských inkubátorů.

16.5.2013 v 11:33 | Karma: 8,63 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Jeník

Dle MPSV spasí nezaměstnané agentury práce

O politiku zaměstnanosti se na MPSV dlouhodobě nikdo nezajímal, ležela ladem a stranou zájmu. Minulé vedení mělo plné ruce práce s IT zakázkami a to současné pak s hašením tohoto problému. Růstem nezaměstnanosti a nebezpečím z toho plynoucího se MPSV bohužel nezabývalo.

6.5.2013 v 15:17 | Karma: 17,52 | Přečteno: 787x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zakázky TSK jen vyvoleným. Za manipulaci tendrů soudí 15 lidí a čtyři firmy

23. dubna 2024  13:46,  aktualizováno  14:44

Hlavní líčení v kauze zmanipulovaných zakázek Technické správy komunikací hlavního města Prahy...

Připomene hrůzné činy, řekl Pavel. V Letech otevřeli památník holokaustu

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  14:36

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Ruka na plynu, v druhé kalašnikov. Rusové začali útočit na motorkách

23. dubna 2024  14:35

Premium Ruské jednotky na donbaské frontě vsadily na lehkou techniku a kvůli vysokým ztrátám na obrněncích...

Koalici rozděluji výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí s blížícími se volbami i kvůli tomu, že se hlavně menší...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 806x
Ekonom a politik

Seznam rubrik