Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Změna dosavadního způsobu myšlení o energetice

Spolu s německou (anti)jadernou revolucí bude třeba přehodnotit i náš dosavadní způsob myšlení o energetice. Energetický model založen na skutečnosti, že elektřina je vyráběna centrálně v několika velkých elektrárnách, ať již jaderných či uhelných, je nyní díky německé jaderné revoluci zpochybňován. Spolu s centrální výrobou elektřiny jsou v ohrožení i obchodní plány a zisky velkých energetických společností. Žádná revoluce není bez následků či případných obětí.

Decentralizovaný energetický model

Nový německý energetický systém by se měl skládat z mnoha decentralizovaných, technologicky inteligentních a vzájemně propojených obnovitelných zdrojů energie z větru, slunce, vody či biomasy. V záloze by pak mělo zůstat několik uhelných elektráren. Budou však tyto zdroje a jimi vygenerovaná elektrická energie postačující pro největší evropskou ekonomiku?

To zatím nevíme. To, co víme, je skutečnost, že současných 17 německých jaderných elektráren vykazuje zisk kolem 4 miliard eur a obrat 7,5 miliard eur. A tato čísla budou, spolu s jadernými elektrárnami, minulostí. Dočasně, před úplným přechodem na obnovitelné zdroje, bude tento výpadek pokryt uhelnými elektrárnami. Uhelné elektrárny však, na rozdíl od jaderných, produkují emise CO2. Do hry čísel tak vstupuje položka v podobě emisních povolenek. Na povolenkách bude muset uhelné odvětví zaplatit 4,2 miliard eur ročně již od příštího roku, což jsou finance, které podstatně ovlivňují hospodářské výsledky energetických firem.

Němečtí energetičtí obři

Pozorně je zkoumají především čtyři největší německé energetické společnosti: E.ON, RWE, Vattenfall a EnBW. Tyto společnosti ovládají více než 80% německého trhu s energiemi. Do nedávna ještě do obnovitelných zdrojů a nových technologií příliš neinvestovaly, alespoň ne přímo v Německu. Proč také, když jejich zisky z jádra a uhlí byly více než přiměřěné. Situace se však změnila a investice do obnovitelných zdrojů započaly.

Německé rozhodnutí odchodu od jádra se tak stává kromě politického i ekonomickým rozhodnutím. Více se investuje do využívání obnovitelných zdrojů energie a vývoje nových technologií, což mění obchodní plány energetických společností. Strašákem pro všechny je číslo 3 800, což je v km vyjádřená délka přenosové soustavy, kterou je potřeba co nejdříve vybudovat. Výstavba nových přenosových sítí se zpožďuje a investorům hrozí velké ztráty. Příkladem je investice společnosti RWE do stavby větrných farem na severu Německu a zpožďující se stavba vládou slíbené rozvodné sítě.

Politický a ekonomický úspěch

K dosažení energetického úspěchu bude muset Německo zvítězit na dvou úrovních, politické a ekonomické. Německé politické rozhodnutí vlády o odchodu od jádra a jeho podpora občanů je jedna věc. Samotná realizace a ekonomický úspěch je pak věcí druhou, neméně podstatnou. Případný nový energetický model musí prokázat svoji ekonomickou životaschopnost, funkčnost a dlouhodobou udržitelnost.

 

Autor: Miroslav Jeník | úterý 28.8.2012 10:45 | karma článku: 14,31 | přečteno: 1880x
  • Další články autora

Miroslav Jeník

Perné léto evropských lídrů bojujících s nezaměstnaností

Dosud nejednotný postup v boji s nezaměstnaností mladých lidí se v uplynulých týdnech pokusila EU změnit. Prvním na pořadu bylo setkání evropských lídrů v Bruselu, které se zabývalo rozpočtem EU a finanční pomocí pro boj s nezaměstnaností mladých lidí. Poté na pozvání Angely Merkelové zavítali evropští lídři do Berlína, na konferenci věnující se výhradně nezaměstnanosti mladých.

2.8.2013 v 8:44 | Karma: 6,23 | Přečteno: 192x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Jeník

Lidé nad padesát let jsou pro své zaměstnavatele přínosem

Při pohledu na statistiky nezaměstnanosti mě v první řadě znepokojuje pohled na rostoucí míru nezaměstnanosti mladých lidí. Ti jsou naší budoucností, ale jejich perspektiva bez pracovního uplatnění není nijak růžová. Je tak zcela přirozené, že pozornost Evropy se nyní soustředí právě na tuto skupinu nezaměstnaných. V tabulkách se statistikami ale oči sklouznou ještě k jiné věkové kategorii, a to k osobám starším 50 let.

24.7.2013 v 16:19 | Karma: 18,81 | Přečteno: 771x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Jeník

Zabraňme vzniku ztracené a frustrované generace

Vysoká míra nezaměstnanosti již nějaký čas trápí Českou republiku. V důsledku krize a celkového hospodářského útlumu není v ČR dostatek pracovních míst. O jedno pracovní místo se uchází až 30 nezaměstnaných. A jednou z nejvíce postižených skupin, která trpí důsledky krize, jsou pak mladí lidé.

27.5.2013 v 13:52 | Karma: 16,78 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Jeník

Českého podnikatelského ducha probudíme v inkubátoru

Ministryně práce a sociálních věcí Müllerová představila svůj plán v boji s nezaměstnaností. Jeho součástí má být mimo jiné až osmdesátitisícová injekce začínajícím podnikatelům. Určitě podstatná část z těchto sedmi miliard korun, které má ministerstvo na boj s nezaměstnaností k dispozici, lze podle mého názoru využít smysluplněji – například jejich nasměrováním do činnosti a podpory tzv. podnikatelských inkubátorů.

16.5.2013 v 11:33 | Karma: 8,63 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Jeník

Dle MPSV spasí nezaměstnané agentury práce

O politiku zaměstnanosti se na MPSV dlouhodobě nikdo nezajímal, ležela ladem a stranou zájmu. Minulé vedení mělo plné ruce práce s IT zakázkami a to současné pak s hašením tohoto problému. Růstem nezaměstnanosti a nebezpečím z toho plynoucího se MPSV bohužel nezabývalo.

6.5.2013 v 15:17 | Karma: 17,52 | Přečteno: 787x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 806x
Ekonom a politik

Seznam rubrik