Evropské alkoholové opojení a české vystřízlivění

Alkohol, ať se nám to líbí či nikoli, představuje významnou součást našeho sociálního, kulturního a ekonomického života. V Evropě je alkohol vyráběn a spotřebováván po tisíciletí a v minulosti sehrával podstatnou roli v medicíně. Trh s alkoholem byl regulován i tehdy, zejména však z důvodu zajištění veřejného pořádku, nikoli zdraví a bezpečí občanů. Postoj k alkoholu změnila až moderní doba, industrializace a objev silných destilátů. V České republice náš vztah k alkoholu zatím nejvíce ovlivnila tragická úmrtí související s metanolovou kauzou. Český, jinak poměrně tolerantní postoj k alkoholu, pak zvrátila vyhlášená prohibice.

Pruderní Američané, genetika Asiatů a česká pivní duše

Evropa  hraje centrální roli na globálním trhu s alkoholem, na Evropu připadá až čtvrtina celosvětové produkce alkoholu a více než polovina světové produkce vína. Význam evropského obchodu s alkoholem dokládá skutečnost, že 70% exportu alkoholu a polovina importu se týká právě Evropy.

Vedle obchodu s alkoholem nejsme v Evropě pozadu ani s jeho konzumací. Evropané přistupují k alkoholu na rozdíl od prudérních Američanů či Asiatů, kteří díky své genetické výbavě pít příliš nemohou, bez větších zábran. Rozdíly v konzumaci typu a množství alkoholu však najdeme i v Evropě. Na severu se pije především pivo, naopak jih Evropy je vyhlášen konzumací vína, a to již během dne. Nejvíce alkoholu se pak vypije v bývalých postsovětských zemích. Důležitou roli alkoholu v Evropě pak dokládá skutečnost, že o vynález vodky se dodnes přou Poláci, Ukrajinci a Rusové.

Pivo je duší většiny Čechů, ale bohužel nejen pro jeho vynikající chuť jsme nyní v Evropě známí. Puritáni se z nás Čechů zřejmě nikdy nestanou a naši genetickou výbavu jistě také nezměníme. S alkoholem se bude naše tělo schopno i nadále poměrně obstojně vypořádat. Náš příliš benevolentní přístup k alkoholu se nám však nevyplatil a současná prohibice po řadě tragických úmrtí je na místě.

S alkoholem v bezpečí?

Náš vztah k alkoholu a chování spotřebitelů se vyvíjí spolu se společenskými a ekonomickými změnami. Zdravotní a sociální dopady alkoholu se zvětšují a je třeba na ně včas a efektivně reagovat. Posílení společenského povědomí v podobě prevence se jeví jako nejlevnější a nejúčinnější prostředek, zároveň však prostředek nejvíce zanedbávaný. Vedle prevence je třeba, aby stát prostřednictvím zákona posílil ochranu spotřebitelů, omezil daňové úniky a zabránil nelegální výrobě lihu.

V liberálních zemích, mezi které patří i Česká republika, lze koupit tvrdý alkohol ve smíšených obchodech i stáncích. V anglosaských zemích či ve Skandinávii ho lze koupit pouze na předem vyhrazených místech. Ve spojitosti s metanolovou kauzou se však uvažuje, že i v České republice by byly na prodej tvrdého alkoholu nově udíleny licence.

Ať již bude strategie omezující alkohol jakákoli, v podobě licencí či prevence, bude vždy vyžadovat důslednou kontrolu a dodržování. Jen pak bude „konzumace alkoholu bezpečná“.

Autor: Miroslav Jeník | pondělí 24.9.2012 10:25 | karma článku: 8,06 | přečteno: 665x
  • Další články autora

Miroslav Jeník

Fotbalové osvěžení

21.6.2012 v 14:01 | Karma: 7,62

Miroslav Jeník

Zn. Mladí a nezaměstnaní

11.6.2012 v 10:06 | Karma: 8,94

Miroslav Jeník

Evropské bitevní politické pole

15.5.2012 v 20:09 | Karma: 11,23
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 806x
Ekonom a politik

Seznam rubrik