ČSSD proti živnostníkům, důchodcům a vůbec proti všem

  Nedávno jsem zde psal o nutnosti větší podpory malých a středních podnikatelů. Neboť jsou to právě oni, kteří mohou přispět ke zkrocení rostoucí nezaměstnanosti. A zároveň představují kvalitní a stabilní základ našeho národního hospodářství. Na mém postoji a ocenění práce živnostníků a drobných podnikatelů se nic nezměnilo, i když víkendový sjezd ČSSD se nás snažil přesvědčit o opaku.  

Víkendový sjezd ČSSD nám totiž odhalil pravou tvář ekonomického programu této strany. Myslím, že jsem nebyl jediný, kdo se nestačil divit. V momentě, kdy vystoupil stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek a přirovnal živnostníky k parazitům, již nemusel říkat více. Všem nám tímto svým vystoupením dal zřetelně najevo, kam by vláda ČSSD s komunisty v zádech směřovala. K ochraně a podpoře živnostníků, malých a středních podniků jistě určitě ne.

Předseda ČSSD stejně tak jako samotný Mládek se za tato slova následně omluvili. Ale teď lze již jen velmi obtížně uvěřit, že by se ČSSD po volbách zachovala jinak a živnostníkům by nepřitížila. V tento okamžik se mi velmi připomněly doby dávno minulé, kdy agitátoři chodili po českých městech a vesnicích a říkali, však mi znárodníme jenom velkostatkáře a velkopodnikatele, ostatní necháme být. Jak to nakonec dopadlo, víme moc dobře všichni. Podobně dnes ČSSD říká, že si posvítí “pouze” na živnostníky a obyvatele s vysokými příjmy. V klidu by však neměl být nikdo z nás.

Velmi tak oceňuji rychlou reakci předsedy ODS Petra Nečase a ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby, kteří vystoupení pana Mládka bezprostředně odsoudili. ODS bude vždy stranou, která bude stát na straně živnostníků a drobných podnikatelů. Zvláštně pak nyní v době recese, poklesu objemu zakázek a rostoucí nezaměstnanosti.

ČSSD a pan Mládek se však nezastavila pouze u tvrzení o parazitujících živnostnících. Pan Mládek si sotva po víkendovém sjezdu ČSSD stačil odpočinout a počátkem týdne už ve svém rozhovoru odsoudil důchodce po odchodu do důchodu pouze k pěti letům života. To už jsem se opravdu důchodové politice ČSSD nestačil divit. Měl jsem za to, že naším společným cílem je usilovat o zkvalitnění života lidí důchodového věku. Lidé, kteří nyní odcházejí do důchodu jsou v řadě případů i nadále velmi aktivní. Spíše než odsoudit je k několika letům života je třeba daňovými úlevami jejich aktivity podpořit.

Rétorika stínového ministra financí ČSSD je jak z jiného světa. Ze světa, ve kterém jsme byli uvězněni po desetiletí a na který by řada z nás raději zapomněla. Závěrem si dovolím tvrdit, že z úst žádného představitele ODS obdobná slova nikdy nezazněla a nezazní.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Miroslav Jeník | čtvrtek 21.3.2013 11:43 | karma článku: 27,36 | přečteno: 1294x