Českého podnikatelského ducha probudíme v inkubátoru

Ministryně práce a sociálních věcí Müllerová představila svůj plán v boji s nezaměstnaností. Jeho součástí má být mimo jiné až osmdesátitisícová injekce začínajícím podnikatelům. Určitě podstatná část z těchto sedmi miliard korun, které má ministerstvo na boj s nezaměstnaností k dispozici, lze podle mého názoru využít smysluplněji – například jejich nasměrováním do činnosti a podpory tzv. podnikatelských inkubátorů.

Začínající podnikatele je bezesporu třeba podporovat. Jednorázová dotace však skutečnou pomoc nepředstavuje. Podnikatelé ve své počáteční fázi potřebují mnohem více než finance. V řadě případů se jedná o lidi po škole, kteří nemají potřebné zázemí, účetní znalosti a finanční a právní povědomí. Disponují však nápadem a chutí uspět. Podpora je tak nutná na všech těchto úrovních. Jen tak mohou uspět dlouhodobě.

Absurdní je také představa ministerstva, že jednotlivé podnikatelské záměry budou hodnotit a o přidělení dotace budou rozhodovat úředníci. Stejní úředníci, kteří jsou již dnes zavaleni agendou a kteří ze své pozice logicky neznají podnikatelské prostředí.

Jinými slovy, záměr ministerstva podpořit začínající podnikatele je správný, nepovedla se však - mírně řečeno - navržená forma pomoci. Začínající podnikatele je na startu vhodnější podpořit prostřednictvím tzv. podnikatelských inkubátorů, nikoliv jednorázovými dotacemi, které trh jen deformují. Podnikatelský inkubátor nabízí prostředí pro začínající podnikatele, kteří za stanovených podmínek využívají jeho služeb. Například zvýhodněné nájemné, technické vybavení či odborné poradenství. Podnikatelé se tak mohou soustředit především na vývoj svých produktů, služeb či technologií a jejich uvedení na trh.

Síť inkubátorů již v České republice existuje, a to zejména při univerzitách, výzkumných institucích či samotných firmách. Finanční prostředky Ministerstva práce a sociálních věcí by mohly přispět k jejich posílení a zviditelnění.

O jejich činnost je navíc rok od roku větší zájem a mnozí podnikatelé se svojí žádostí neuspějí. V prostředí inkubátoru přitom začínaly i velké a světově úspěšné firmy. Příkladem je česká softwarová firma Safetica Technologies, která je důkazem toho, že do velkého světa IT firem lze prorazit i z technologického inkubátoru Jihomoravského inovačního centra.

Podnikatelské inkubátory mohou navíc efektivně podpořit nejen podnikatele, ale umožňují vznik nových pracovních míst a přispívají k rozvoji jednotlivých regionů. Zároveň přispívají k vývoji nových technologií a inovací, neboť to jsou zejména IT firmy, které v těchto centrech začínají. Namísto jednorázových dotací na nejisté projekty by proto ministerstvo mělo zvážit výraznější podporu těmto centrům.

Autor: Miroslav Jeník | čtvrtek 16.5.2013 11:33 | karma článku: 8,63 | přečteno: 320x