Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stoura

2. 9. 2012 19:02
Ekonomické rozhodnutí

Spíše než ekonomické rozhodnutí je to vítězství Gazpromu nad německým hospodářstvím. Protože jinak než plynem tuhle díru ve stabilitě energetiky těžko zatáhnou.

0 0
možnosti

radim36

1. 9. 2012 10:41
No, je víc možností, jak to v Německu dopadne.

Nejpravděpodobnější je ta, že němci prostě budou mít znatelně dražší elektřinu a přesto častější výpadky nebo i jinak horší kvalitu. A s největší pravděpodobností se s nimi svezou i jejich sousedi. Zatímco elektřina v zemích vzdálenějších Německu anebo dokonce mimo Evropu bude znatelně levnější. Trochu to bude podobné tomu, jaká je ceny plynu nyní v Evropě a jaká je nyní v Americe.

A aby to bylo ještě zajímavější, tak cca 2 tisíce německých firem už odmítá platit ekologické příplatky za elektřinu a chce od vlády výjimku, aby mohli v Německu vyrábět jen z klasické takzvané "neekologické" elektřiny. ;-D

Momentálně je další vývoj zřetelný asi jen pro znalce všech německých detailů a navíc neovlivněného zelenou ideologií, může to dopadnout všelijak. Jako každý souboj, kdy se pere ideologie a realita.

0 0
možnosti

ftdolton

29. 8. 2012 0:49
Njn,

čtu si přehled blogů, a hned si říkám: "Copak je to asi za b...?". Tak rozkliknu a vidím - poslanec - chachachachaaaa - za ODS - ooochochocho!!!

Je to tragédie, skutečně strašná tragédie pro tuhle zem ....

1 0
možnosti

Pták vorel

1. 9. 2012 8:34
Re: Njn,

No, nejsem příznivec ODS. Pravdou je, že dostávám kopřivku, když je "něco" z ODS. Ale kvůli tomu přece nebudu dehonestovat člověka, který má velice rozumný a fundovaný názor.

Jeho politické přesvědčení nemá s tím co říká (pokud říká pravdu - a to on říká) nic společného.

1 0
možnosti

Jednoho krásného dne ...

28. 8. 2012 14:02
aneb jak pejsek s kočičkou vařili dort

poslanci chtějí samozřejmě jen to nejlepší pro voliče, takže to vše naháží dohromady a pak se diví, že celek je tak nějak nestravitelný. a nebo z jiného úhlu pohledu, začneme od konce, ne? vymyslíme socialistické zákony a pak budeme čekat jak to vlastně dopadne (a chybu připíšeme kapitalismu). kdo si ještě myslí, že ten EU socialismus může vést k lepší společnosti, tak snad po příspěvcích těchto do sebe zahleděných "j"elit národa, začne procitat

0 0
možnosti

certik_bertik

28. 8. 2012 12:50
fv

by mělo být rozprostřené po všech časových pásmech rovnoměrně, tím by vlastně žádná nestabilita sítě nevznikla

0 0
možnosti

karel_vvv

28. 8. 2012 12:10
Záhada objasněna

Po přečtení tohoto příspěvku jsem se přestal divit, jaké zákony lezou z Parlamentu ČR.

Všechno je tragicky jasné.

Součástí kandidátních dokladů pro zápis na volební listinu by mělo být asi potvzení od doktora, že dotyčný není dementní. Ovšem to samé by mělo platit i pro voliče, který takové krasoduchy do sněmovny dostal.

Těším se na "kulturní revoluci" v německém podání. To bude legrace jako v Osvětimi, jinak to dopadnout nemůže.

0 0
možnosti

karel_vvv

28. 8. 2012 12:48
Re: Záhada objasněna

A to jsem zanedbal tu prostou skutečnost, že ten dementní autor nějak neví, že je jistý rozdíl mezi bilionem v angličtině a bilionem v češtině. Myslel jsem, že tak slabomyslní jsou jenom novináři.

Prostě neuvěřitelné. Zbývá doufat, že zisk z fotovoltaického tunelu si poslanci dokázali spočítat lépe. Bude se jim hodit, až si jednoho krásného dne vezmeme přiměřené nástroje a spočítáme jim to zase my.

A hele, dneska by to šlo ...

0 0
možnosti

petrph

28. 8. 2012 11:14
bravo a co to zkusit u nás?

tak jak píšete v poslední větě "Případný nový energetický model musí prokázat svoji ekonomickou životaschopnost, funkčnost a dlouhodobou udržitelnost.".

takže za 1) Zrušit povinný výkup energie z obnovitelných zdrojů. Jestli bude mít ČEZ a další distributoři a odběratelé zájem (třeba ve špičkách, v noci) tu energii vykoupit /a bude k mání), koupí, když ne, nechají být  být

za 2) Samozřejmě žádné státem nařízené výkupní ceny energie z obnovitelných zdrojů. Ceny smluvní.

Jak dlouho myslíte že by se takový "energetický model" u nás udržel? Měsíc? Půl roku? Než by se všechny ty foto-elektrárny a větrníky položily jako ekonomicky neudržitelné?

2 0
možnosti

George.Camomile.blog.idnes.cz

28. 8. 2012 11:56
Re: bravo a co to zkusit u nás?

Je to tak. A model, který autor nastínil, je energetickou a asi i ekonomickou sebevraždou. Nakonec to dopadne tak, že se narychlo postaví řada plynových elektráren a Gazprom se po..... radostí.

0 0
možnosti

jendazmoravy

28. 8. 2012 11:09
Tohle má být vtip?

Přejete si, aby tohleto někdo bral vážně? Dovolím si přeložit Vaše pobožné nadšení do lidštiny. Vy prostě máte vznešenou ideu, nevíte kolik bude stát, ale oni Němci jsou tak bohatí, že to všechno rádi zaplatí, hlavně se nikdo nesmí ptát, kolik to bude.

A ty "lokální zdroje" - není to něco jako vysoká pec u každého domu v Číně za "kulturní revoluce"? Tím chtěl Mao vyrobit víc oceli než Amerika. Jak to dopadlo, víme.

0 0
možnosti

pavel 99

28. 8. 2012 16:50
Re: Tohle má být vtip?

"... Jak to dopadlo, víme..."- zdá se že někteří (jako například autor článku), nikoliv.:-/

0 0
možnosti

Hellmoon

28. 8. 2012 11:07
Ano ano

rozdrobením čez budou mít (v článku zmíněné) organizace šanci k lepší prosperitě.

0 0
možnosti

NTPT_POTRETI_ZAKAZANY

28. 8. 2012 10:54
řekněte mi, jak si mohu decentralizovaně vyrábět energii sám

tedy myslím spolehlivou, ekonomicky výhodnou a vždy funkční.. tedy ne jen tehdy když fouká vítr a svítí slunko nebo mám náladu přikládat pd kotel ?

0 0
možnosti

strnadz1

28. 8. 2012 11:02
Re: řekněte mi, jak si mohu decentralizovaně vyrábět energii sám

Hyperion ?

0 0
možnosti
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 806x
Ekonom a politik

Seznam rubrik